40 dagen minder vlees…

Vandaag is de campagne “Dagen Zonder Vlees” gestart, een frisse bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. En dat met zo veel mogelijk mensen. Voor wie een extra uitdaging wil, inspireren ze ook rond minder verpakkingen, minder voedselverspilling, meer seizoensgroenten en meer plantaardige voeding.

Door deel te nemen verkleinen we samen onze ecologische voetafdruk en ontdekken we hoe duurzamer eten ook lekkerder, creatiever en gezonder kan zijn!

“Dagen Zonder Vlees” is geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een warme oproep om bewust minder vlees en vis te eten. En gelukkig maar, want ik lust wel een stukje rund, kip of vis. Ja, soms zelfs eens een Royal Cheese… Ook tijdens het lopen: dan geniet ik enorm van zelfgedroogd vlees (Biltong of Beef Jerkey – daarover later meer!)

Maar af en toe eens stilstaan bij de grote van die porties, of beseffen dat er heel veel lekkere alternatieven zijn, kan nooit kwaad! De overconsumptie van dierlijke voeding is immers een van de grote oorzaken van de klimaatverandering. Wanneer we toch vlees eten, kiezen we best voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees. En ook op het vlak van voedselverspilling en verpakkingen kunnen we onze milieu-impact nog flink verkleinen.

Dat het sowieso “40 lekkere dagen zonder vlees” zullen zijn, weet ik al, want overal vind je inspiratie. Zo ook op de site van EVA, een vzw die zich inzet voor de maximale productie en consumptie van plantaardige voeding, ter vervanging van dierlijke. Om zo bij te dragen tot een mens-, dier- en milieuvriendelijke samenleving. Ze doen dit op een praktijkgerichte manier, waarbij iedereen op zijn manier en op zijn tempo stappen kan zetten, wat ik goed vind, want je moet niet beginnen prediken, iets waar sommige initiatieven in het verleden misschien iets teveel aan zondigden. Om het ons makkelijk te maken, hebben zij hun toprecepten voor mensen die wel eens over de haag durven kijken, samen gezet.

Als loper moet ik ook niet teveel stressen: ultrarunners zoals Scott Jurek bieden ons voldoende houvast om zeker te zijn dat zelfs op hoog niveau vlees niet nodig is. (Tip: Eat & Run is een aangenaam boek van Scott Jurek, waarin je zowel zijn levensverhaal leest als tips vindt voor lekkere maaltijden en smoothies).

Ook in The Runner’s World Cookbook vind je heel wat vegetarische gerechten, waarvan je hier een verzameling vindt van 9 topgerechtjes!

Wil je ’t allemaal nog een beetje extremer? Check dan even wie Mike Arnstein is… Sommigen kennen hem als “The Frutarian”, anderen kennen hem als de winnaar van H.U.R.T., de 100 Miles ultra trail van Hawaï.

Zelf zal ik de gerechtjes en lekkere schotels die ik de komende 40 dagen voorgeschoteld krijg met plezier met jullie delen via mijn instagram en facebookpagina!

  • Christoph Vandewiele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s