Review : Altra Lone Peak

Ik ben streng als het op loopschoenen aankomt. Want ja, ik loop veel. Vaak en ver… En tijdens het lopen krijgen je voeten het zwaar te verduren. Het continue en wisselende contact met de ondergrond vraagt dan ook respect. Respect voor mijn voeten. En Altra Running is een fabrikant die mij de indruk geeft datzelfde respect te hebben voor mijn voeten. Ik liep eerder al op de Altra Superior tijdens de Marathon des Sables en de Eiger Ultra Trail E101: beide races kon ik finishen zonder ook maar één blaartje op de voeten…

Aan het begin van de zomer kreeg ik de Altra Lone Peak 3.0 en de Altra King MT’s. Beide modellen heb ik dan ook met plezier getest.

Altra Lone Peak 3.0 trail-running schoenen in het kort:

De Lone Peak 3.0 is de huidige versie van Altra’s meest populaire trailschoen. De kernelementen van het design: zero-drop, een breed tenenfront, en de aanzienlijke demping blijven, maar het 3.0 model heeft een duurzamer bovenmateriaal en een vernieuwde zool ten opzichte van zijn voorganger. Ik vond dat de schoen indrukwekkende niveaus van demping en comfort op gemakkelijke en gematigde paden leverde, maar was niet super onder de indruk bij zwaar technisch terrein, daarvoor zou ik eerder de Altra King Mt gebruiken.

Uitgebreide test:

Afgelopen zomer was het warm in Italië, waardoor de ondergrond in Toscane extreem hard was. Toch merkte ik meteen op dat de afzet van de Lone Peak 3.0 opvallend was. Met een dikte van 25 millimeter biedt de Altra Lone Peak zachte demping, en ik was aanvankelijk bezorgd dat dit het momentum zou kunnen absorberen. Ik was dan ook blij om te ontdekken dat de schoenen mij niet het gevoel gaven alle energie op te vreten. Het voelde alsof ik vriendelijk was voor mijn gewrichten zonder iets speciaals te doen of zonder extra op mijn loophouding te letten.

Sindsdien heeft de middelzool al wat afgezien in de Ardennen, op de Heide en in de Alpen en is het rubberprofiel al een beetje afgebroken, maar het mag gezegd zijn, de schoenen zitten nog steeds comfortabel. Dit is natuurlijk heel belangrijk gezien de ruwe paden die ik meestal beloop. Mede dankzij de flexibele plaat die tussen de buitenzool en de middelzool is ingeklemd, heb je weinig last van rotspunten of andere ongenodigde kiezelstenen op de trails. En hoewel de demping aanzienlijk is, heb je niet het gevoel dat je op een overdaad aan Marshmellows loopt waardoor je geen voeling meer zou hebben met het terrein.

Tractie

Het profiel van de buitenzool (Altra noemt dit de Dubbele TrailClaw) heeft tot dusver voldoende tractie geboden, ook over de epische besneeuwde UTMB paden. Ik ben altijd voorzichtig als ik nieuwe schoenen probeer op ruwer terrein, en hoewel het profiel niet zo niet zo grippy is als de Scott Supertrack, heeft het zijn diensten wel bewezen in zowel modder als op harder terrein. Al met al is het een fijne optie voor het hele jaar door (Altra biedt ook een semi-waterdicht NeoShell model voor echt mottig weer).

Duurzaamheid

Op dit moment hebben mijn Lone Peaks ongeveer 600km op de teller en is er nog geen sprake van duurzaamheidsproblemen. Zoals reeds eerder gezegd: de middelzool is een beetje afgebroken, maar ik denk dat dit normaal is, gezien het ruwe Alpenterrein waarover ze mij hebben geloodst en het heeft het comfort of de bescherming tegen rotsen zeker niet verminderd.

Zero-Drop Design

Voor degenen die niet bekend zijn met de term: bij zero-drop-schoenen zitten de hiel en de voorvoet evenwijdig met de grond; horizontaal. Het concept is simpel: miljoenen jarenlange evolutie op de Afrikaanse savanne heeft ervoor gezorgd dat de voet een goed ontworpen structuur is; en de meeste loopschoenen veranderen wat de voet op natuurlijke wijze doet, door onder meer meer vulling onder de hiel toe te voegen dan onder de tenen, waardoor er een onnatuurlijke “hiel tot teen-drop” komt.

Ik droeg vroeger schoenen met een drop tussen 8 en 4 millimeter, dus de verandering naar een zero-drop schoen was niet dramatisch vanuit die 4mm. In feite heb ik het niet echt gemerkt toen ik langzaam overschakelde bij de aanschaf van mijn eerste Altra’s (naar aanleiding van de Marathon des Sables). Dat gezegd zijnde, loop ik vooral op paden met gevarieerde oppervlakken, zodat geen twee voetlandingen vergelijkbaar zijn. Ik vermoed dat als men enkel op vlakke of goed verzorgde paden loopt, de zero-drop meer opvallend zal zijn en mogelijk zou leiden tot zere kuiten voor degenen die niet langzaam overschakelen. Uiteindelijk zou de zero-drop de achillespees en de onderste kuitspieren moeten versterken, maar het is iets wat je progressief moet opbouwen als je van conventionele loopschoenen met onnatuurlijke “schuine zolen” overstapt.

FootShape tenenfront

Altras FootShape tenenfront vloeit voort uit hun ontwerpconcept dat hardloopschoenen de voeten zo veel mogelijk op een natuurlijke manier moeten laten gebruiken. Dit is in wezen een extreem ruime teenruimte waardoor de tenen zich uitspreiden en in een neutrale positie blijven. Het staat ook toe dat de grote teen recht kan blijven, waardoor je deze vrij kan buigen en de kracht in de afdruk kan vergroten. Hoewel ik nog nooit heb opgemerkt dat ik mijn grote teen niet volledig in andere schoenen kan gebruiken, merk ik wel dat ik geen wrijvingswonden of blaren meer heb aan de grote teen of aan mijn kleine teen. Anderzijds: op ruwer terrein heb ik wel het gevoel dat ik zowel mijn grote teen als mijn kleine teen beter kan gebruiken om sneller mijn evenwicht te vinden of bij te sturen waar nodig.

altra toe box

Comfort

In functie van lange duurlopen op de trails, hou ik van het comfort van de Altra Lone Peak, zeker wanneer het niet belangrijk is om op steil ongelijk technisch terrein te lopen. Iedereen die aanzienlijke uren op zijn voeten besteedt, zal de pasvorm en het comfort waarderen; hierdoor zijn ze ook zo populair in de thru-hiking en ultrarunning community. Ze zijn niet mijn go-to schoen voor een technische trail race (zoals bijvoorbeeld de TDS in Chamonix), daarvoor zal ik eerder de Altra King MT gebruiken (waarover later meer), maar voor de UTMB hebben ze 170km perfect dienst gedaan rond het Mont-Blancmassief, en hiervoor zijn mijn voeten Altra heel dankbaar!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s